Asbest og syntetiske mineralfibre

ASBEST

Asbest er en fellesbetegnelse på flere mineraler. Asbest ble brukt som isolasjon og brannhemmende materiale. Etter 1980 har det vært import- og bruksforbud mot asbest i Norge.

I yrkessammenheng ble det påvist at langvarig innånding av høye konsentrasjoner av asbestfibre kunne gi kreft i blant annet lunger og luftveier. Ved liten eksponering over kortere tid er den sannsynlige kreftrisikoen svært liten. Tobakksrøyking gir kraftig forsterking av asbestens kreftfremkallende egenskaper.

Konsentrasjonen av asbestfibere i boligers inneluft er normalt svært lav og representerer ingen risiko for utvikling av kreft. Uakseptable nivåer kan imidlertid forekomme som følge av skadet eller dårlig vedlikeholdte produkter med asbest eller ved uforsvarlig fjerning av slike materialer. Kildene til målbare konsentrasjoner i inneluften har oftest vært materialer hvor overflaten ikke er tilstrekkelig forseglet. Det er viktig å være klar over at godt vedlikeholdte asbestmaterialer ikke avgir asbestfibre. Slike materialer behøver derfor ikke fjernes.

Alt arbeid med asbest medfører risiko for spredning av asbestfibre, som i verste fall kan få helsemessige konsekvenser. Alt arbeid med asbest og asbestholdige produkter, herunder omfattende vedlikeholdsarbeid, riving og sanering skal meldes til Arbeidstilsynet. Det er bare kyndig personell med tillatelse fra Arbeidstilsynet som kan utføre arbeidet med asbest og asbestholdige produkter.

Syntetiske mineralfibre

Det er større sannsynlighet for å komme i kontakt med syntetiske mineralfibre, som glassfiber og steinullfiber i innemiljøet. Nivåene i vanlige innemiljøer er  de aller fleste tilfeller lave og medfører ubetydelig risiko for symptomer.

Hovedkilden for frie syntetiske mineralfibre i innemiljøet er materialer brukt til varme- eller lydisolasjon, i første rekke i form av matter eller løse fibre innblåst i vegger/tak.

Frie syntetiske mineralfibre (glassfiber og steinullfiber) kan forårsake irritasjon av hud, øyne og slimhinner i luftveier og svelg. Dette er i hovedsak et problem knyttet til yrkesrelatert eksponering. Det er individuelle forskjeller i følsomhet overfor irritasjonseffekter.

Anbefalt praksis er at himlinger/mineralfiberplater forsegles slik at eksponering unngås. Det er viktig å sørge for at fiberholdige materialer ikke skades eller står åpent ut mot inneluften, slik at de kan bidra til forhøyede fiberkonsentrasjoner i inneluften. Hvis irritasjonssymptomer fra hud og slimhinner (øyne/øvre luftveier) rapporteres, og ingen andre sannsynlige årsaker finnes, kan det være behov for å undersøke om det er syntetiske mineralfibre i støv deponert på overflater.


KILDER: