Fukt og muggsopp

Fuktproblemer og muggsopp innendørs gir risiko for helseplager. Dette støttes av flere store studier de siste årene. Felles for disse studiene er at de finner en sammenheng mellom en del luftveissykdom og forekomst av fuktskader eller muggsopp inne. Disse studiene fastslår ikke hva det faktisk er i de fuktige innemiljøene som gir helseeffektene eller hvilke biologiske mekanismer som ligger bak det at man kan bli syk.

Fuktproblemene eller muggsopp innendørs synes å gi økt risiko for en rekke allergier og luftveislidelser inkludert astmautvikling og forverring, pustebesvær, hoste, piping i brystet, luftveisinfeksjoner, bronkitt, allergisk rhinitt, og andre symptomer fra øvre luftveier, samt eksem. Mekanismene for helseeffektene synes å kunne være både allergiske og ikke-allergiske.

Fuktproblemer skyldes ofte kombinasjon av kilder til fuktighet som lekkasjer, mye fuktighet fra bad/dusj, vasking, matlaging og dårlig ventilasjon. Ulike årsaker kan være:

  • lekkasjer fra røranlegg, dårlig tak, vinduer eller inntrengning av fuktighet fra grunnen forårsaket av mangelfull drenering eller feil i fundamentering

  • kuldebroer, kaldtvannsrør og andre punkter der fuktighet kondenseres.

  • fuktighet bygget inn i huset på grunn av mangelfull uttørking og herding av konstruksjoner og materialer før tildekking med tette overflater

  • høy fuktproduksjon i forhold til ventilasjon fra kilder som dusj, badstue, våtrom, vaskemaskiner, uventilerte tørketromler og tørkeskap.

Skjulte fukt- og muggsoppskader kan forekomme i krypkjellere, utlektede kjellervegger, under gulv, i yttervegger og takkonstruksjoner. Dette kan bety at vi ikke kan se skadene direkte. I noen grad kan slike forhold innebære eksponering via inneluften i de tilfellene det er luftbevegelse fra skadeområdet og ut i rommet.

Det er vanlig at det finnes et variert utvalg av bakterier og sopp i alle innemiljøer som sjelden medfører helseproblemer. Dersom forholdene ligger til rette for det med tilstrekkelig tilgang på fuktighet, kan oppvekst av en uheldig mikrobiologisk flora forekomme.

Husstøvmidd finnes i madrasser, sengetøy, stoppede barneleker, stoppede møbler og tepper. Midd lever blant annet av hudrester eller sopp som vokser på disse hudrestene. Husstøvmidd krever spesielle temperatur- og fuktforhold for å trives.

ANBEFALT FAGLIG NORM FOR FUKT OG MUGGSOPP

Eksponering for fuktskader eller muggsopp gir økt risiko for utvikling eller forverring av sykdom. Det foreligger imidlertid ikke kunnskapsgrunnlag for å sette en tallfestet norm for fukt eller muggsopp i innemiljøer.

Vedvarende fukt og vekst av muggsopp på overflater innendørs og i bygningskonstruksjonen skal unngås. Tegn på risikoforhold er også mugglukt og hyppig forekommende kondens på overflater eller i konstruksjonen. Tidligere større fuktskader der materialer ikke er raskt uttørket, rengjort eller fjernet kan også utgjøre en helserisiko. Der slike forhold påvises skal de utbedres så raskt som mulig.

TILTAK

Det er viktig å forebygge fuktskader og holde oversikt over tilstanden til bygningen. Man bør jevnlige kontrollere kjellere, krypkjellere, loft og se at alt er i orden. Sjekk at det ikke lukter mugg/kjeller noe sted, at det ikke er flekker med vekst, fuktskjolder eller saltutuslag på mur. Kontroller også om det blir kondens på vinduer om det lett utvikler seg istapper på taket. Bobler under tapet eller gulvbelegg kan også være forårsaket av fukt/saltutslag. Funn av enkelte typer insekter, som f.eks sølvkre kan indikere fukt. Skal man bygge hus, er det viktig at ikke byggematerialer fuktskades og at fukt ikke bygges inn i konstruksjonen. Videre må man sørge for tilstrekkelig ventilasjon fra fuktkilder som matlaging, våtrom, vaskemaskin og tørking av tøy.

Det er eksempler på at folk har blitt syke, dersom de har forsøkt å utbedre og rive fuktskadet materiale selv. Det kan være lurt å gjøre det på en måte som hindrer at man puster inn luft med store mengder forurensninger fra fuktskaden og/eller sprer det i miljøet innendørs.

Linker:

Kilder: