Badevann


I Norge er risikoen for å bli syk ved bading normalt liten. En del områder mottar imidlertid lokaliserte eller diffuse utslipp av avløpsvann fra omliggende bebyggelse, industri eller jordbruk, noe som kan føre til overføring av smittsomme sykdommer og fremkalling av allergiske reaksjoner. Etter folkehelselovens bestemmelser har lokal helsemyndighet tilsynsansvaret når det gjelder vannkvalitet for friluftsbad.

Merkedammen

Miljørettet helsevern tar hver sommer badevannsprøver i kommunene Færder, Holmestrand og Tønsberg. Resultatene blir vurdert i henhold til Vannkvalitetsnormer for friluftsbad. 

Se resultatene av badevannsprøvene for 2024.

For å vurdere vannets hygieniske kvalitet benyttes forekomst av tarmbakterier som indikator. Termotolerante koliforme bakterier er en bakteriegruppe som normalt forekommer i stort antall i tarmkanalen hos mennesker og varmblodige dyr. Når de bakteriene påvises indikerer det at vannet er fekalt påvirket. Resultater av prøvene viser, gjennom flere år, at badevannskvaliteten i våre kommuner generelt er bra.

Bading etter kraftig regnvær

Ved store nedbørsmengder kan det stedvis bli dårligere badevannskvalitet. Store mengder overflatevann renner ned i ledningsnettet. Dette klarer ikke alltid avløpsanleggene å håndtere, slik at ubehandlet kloakk kan renne ut og ha negativ effekt på badevannskvaliteten. Vannet fremstår også som brunt/grumsete og lite innbydende til bading.

Det er derfor viktig at man som badende er klar over påvirkningen som nedbøren kan føre til og ikke benytter badeplassene som fremstår som lite innbydende etter store nedbørsmengder. Man antar at badevannskvaliteten er tilfredsstillende 2-3 dager etter at det kraftigste regnet har gitt seg.

Avdelingen tar badevannsprøver i løpet av sommeren. Dersom prøvene skulle gi resultater som tilsier at bading frarådes, vil dette bli informert om i media, på kommunens nettside og ved den enkelte badevannsplassen. Det vil også tas oppfølgingsprøver. Les mer om badevannskvalitet ved store nedbørsmengder her

Cyanobakterier (Blågrønnalger)

Cyanobakterier er en gruppe bakterier som også kalles blågrønnalger. Under visse forhold kan det bli en oppblomstring (masseforekomst) av disse bakteriene i vann, oftest i nærings­rike innsjøer. Algene blomstrer vanligvis opp i perioden juni til oktober, og kan ses ved at hele vannet er farget, eller som fargede flak, klumper eller skum på vannet. Fargen kan være blågrønn, grønn, gulgrønn eller rødbrun.

Noen cyanobakterier kan produsere helseskadelige giftstoffer. Derfor frarådes bading og annen kontakt med vannet ved synlig oppblomstring. Hvis du svelger vann eller inhalerer vannsprut, kan det utgjøre alvorlig helsefare. Kontakt med giftstoffene kan også gi allergiske reaksjoner og hud-, øye og øreirritasjoner. Et godt råd er ikke å bade dersom siktedypet er mindre enn 1 meter.

Mer informasjon om cyanobakterier finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Mer informasjon om blågrønnalger i Hillestadvannet finnes her

Vibriobakterier

I Oslofjorden kan det ved badevannstemperaturer over 20 grader i lengre perioder  forekomme oppvekst av vibriobakterier. Disse kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder med høye vanntemperaturer. Råd for å forebygge smitte finner du her.

Svømmekløe

Folkehelseinstituttet ønsker å følge med på utbredelsen av svømmekløe i Norge. Dersom du opplever svømmekløe i sommer (kløende utslett etter bading i ferskvann) vil de gjerne at du tar kontakt. For mer informasjon se på Folkehelseinstituttets side om svømmekløe.

Linker til Folkehelseinstituttets nettsider om badevann