Innemiljø
De fleste av oss er inne 90 % av tiden. Derfor er innemiljøet og inneluften viktig.
Kvaliteten av uteluften betyr en del for inneklimaet, likevel er det i de fleste tilfeller forurensninger som kommer til inne som først og fremst bestemmer kvaliteten på inneluften. Viktige faktorer er blant annet kjemikalier, støv, innendørs aktiviteter, temperatur, fuktighet, renhold og ventilasjon.
Dårlig inneklima er et problem som kan ramme alle mennesker. Men alle behøver ikke bli syke i et hus med innemiljøproblemer, og symptomene vil variere. Helseeffektene er ofte diffuse og vanlige, og kan ha andre årsaker enn inneklima.
Noen av symptomene er knyttet til kroppens slimhinner:
irritasjon i øyne, hals og nese
stadig snue og tetthet
tørrhetsfølelse i slimhinnene
stadige luftveisinfeksjoner
hoste
heshet
Symptomer kan også vises på huden:
tørr og irritert hud
utslett i ansiktet eller på kroppen
En del av symptomene er mer allmenne:
hodepine
tretthet
tunghet i hode
følelsen av å være uvel
svimmelhet
Reaksjonene avhenger av hva man puster inn, i hvilke mengder, hvor ofte, over hvor lang tid, samt hvor mottakelig eller følsom man er.
I noen tilfeller kan enkelte inneklimaforhold ha betydning for:
• forverring av luftveisinfeksjoner
• hjerte- og karsykdommer
• kreft
Studier viser at f.eks sykelighet ved barneastma kan reduseres betraktelig ved bedrede vaskerutiner, bruk av støvsugere med HEPA filter og andre inneklimaforbedrende tiltak.
Måling av inneklima
Det er en vanlig oppfatning at inneklimamålinger er nyttige for å kartlegge mulig helserisiko, og at målinger må til for å danne grunnlag for å kunne bedre forholdene. Det er imidlertid svært vanskelig å påvise sammenheng mellom forurensninger i inneluften og eventuelle plager. Det er viktig å huske på at flere av risikoforholdene lettere kan avdekkes ved befaring (visuell kontroll) en ved målinger, som for eksempel røyking, vond lukt, muggflekker, ugunstig temperaturforhold og mye støv.
Mer informasjon om inneklima
Folkehelsa har utarbeidet anbefalte faglige normer for inneklima:
Anbefalte faglige normer for inneklima, rapport 2015:1.På folkehelseinstituttets internettsider er det utarbeidet en egen temaportal om inneklima.
Godt inneklima. Råd om hvordan du kan sikre godt inneklima i boligen din.
Godt inneklima i boligen, Helsedirektoratet.
Hus og helse, HO-1/2009, SINTEF Byggforsk 2009.